Alles gaat voorbij

  • door

Vergankelijkheid

Eén van de waarheden of waardes of zinnen of hoe het ook wil noemen,  die ik elke dag weer bezoek is deze regel: alles gaat voorbij. Het is 1 van de weinige zekerheden en onomstreden waarheden in ons universum. Wow, dat klinkt weer lekker wazig Renato! Okay, laten er eens goed naar kijken:

Alles gaat voorbij.

Tja, er is geen speld tussen te krijgen, vergankelijkheid. Alles is tijdelijk. Wat je ook gelooft en wie je ook bent en waar, álles gaat voorbij. Zodra je dat accepteert en in je denken kan integreren zul je een enorme dosis vrijheid, rust en kracht vinden. Tenminste, bij mij in ieder geval wel en wat ik om me heen hoor en lees werkt dat bij veel mensen zo.

Kijk, als alles voorbij gaat en je kunt dat echt accepteren en integreren in jezelf, kun je de moeilijke en slechte momenten in je leven makkelijjker ondergaan want ze gaan toch weer voorbij.

Dagelijks leven

Hier 3 praktische voorbeelden:

  1. blessures – als atleet en coach kamp ik en mijn atleten daar dagelijks mee, van grote tot kleine blessures, pijntjes en wondjes etc. en soms maken mensen daar een heel drama van, bouwen daar een heel verhaal omheen en het wordt soms zelfs onderdeel van hun eigen identiteit… maar als die blessure weer voorbij gaat, waar zou je je druk om maken?? Ik bedoel: je hebt pijn aan je knie nu, na die 10km hardlopen maar tja… het gaat straks toch weer over. Tenzij het een echt grote blessure is kun je je over een week hoogstwaarschijnlijk niet eens herinneren dat je ‘m had! En ook de grote ingrijpende blessures gaan voorbij of worden anders. Alles gaat voorbij. Lekker hoor!
  2. kutdagen – soms heb je gewoon een kutdag, maar in plaats van alles weer meer naar de klote te helpen door te denken dat je de zoveelste kutdag hebt en morgen misschien weer zo’n kutdag hebt kun je dat beter relativeren want hey… deze dag gaat ook weer voorbij. Sterker nog: dat klote gevoel dat je bv in de ochtend ervaart omdat je je verslapen hebt en daarna struikelt over de kat en je enkel verzwikt en daarna ontdekt dat je fiets gestolen is… als je kunt accepteren dat dat gevoel er nu even is maar weer voorbij gaat, dan blijf je er ook minder lang in hangen en wordt het niet meteen zo’n kutdag maar is het gewoon effe een minder optimale ochtend. Gaat weer voorbij hoor!
  3. afscheid nemen – of het nu iemand is die overlijdt of iemand die je liefhebt die van je gescheiden wordt… alles gaat voorbij dus ook dat gevoel van iemand verliezen en het verdriet dat daar bij kan horen. Zodra je dat beseft voel je je ook niet zo verzwaard en kan je alles wat meer in een lichter perspectief zien in plaats van zo donker. De acceptatie dat alles en iedereen vergaat, dat relaties en levens vergaan, dat álles voorbij gaat, kan dan erg helpen om daar rust in te vinden. En kracht om de draad weer op te pakken. Zo ervaar ik dat tenminste.

Eeuwig feest

Okee denk je nu, dat snap ik, maar dat zijn allemaal minder leuke of zelfs afschuwelijke dingen. Hoe zit het met de leuke dingen? Zou het niet geweldig zijn als die voor altijd zouden blijven duren??? Dat een vakantie voor altijd zou zijn? Iemand voor altijd blijft leven? Een feest tot in de eeuwigheid zou duren?

Nou nee want dan zouden die leuke en fijne momenten hun kracht verliezen. Op het moment dat je beseft dat die fijne, mooie en heerlijke momenten óók weer voorbij gaan worden ze éxtra mooi en je zult veel intenser van die momenten kunnen genieten omdat je weet… dat ook die momenten voorbij gaan…

Ik vind het een enorm krachtig inzicht en grijp er elke dag vele malen op terug: alles gaat voorbij. Het geeft me ook enorm veel energie en nieuwsgierigheid om de dag, elk moment, elke ontmoeting, aan te gaan…. het is éénmalig, het is zo weer weg. En vooral ook proberen om in het moment, in het heden te blijven en niet weg te drijven in gedachten over het verleden of de toekomst (vergelijken en plannen).

Alles gaat voorbij…

Hopelijk heb je hier wat aan, heb je vragen of wil je hierover babbelen, let me know!

Ok houdoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *