Focus voor meer geluk

  • door
Iedereen wil gelukkig zijn. Voor iedereen is “gelukkig zijn” iets anders. Het wordt lastig als je niet weet wat “gelukkig zijn” is. Voor jou. Een goede vraag om jezelf te stellen is dus: wanneer ben ik gelukkig?

Niet een beetje gelukkig of happy. Maar een diep gevoel van geluk. Is het gerelateerd aan veiligheid? Dankbaarheid? Vrijheid? Tevredenheid? Aanzien? Succes? Bezit? Invloed? Voor iedereen is dit verschillend en in ieder van onze levensfases kan het ook nog veranderen. Maar wel een hele relevante vraag om jezelf te stellen en te onderzoeken. Wat dat is voor jou, hier en nu.

Dat is natuurlijk de basisvraag. En het antwoord daarop vinden is echt niet makkelijk. De vraag en het antwoord zijn vloeibaar, veranderlijk. Dus als je geen direct en concreet antwoord weet op de vraag wat je gelukkig maakt is dat heel normaal. Soms maakt het ene ding je gelukkig en soms het andere en dat wat je nu gelukkig maakt maakt je morgen misschien helemaal niet meer zo gelukkig. Nogmaals: vloeibaar en veranderlijk. Wat het juiste antwoord is is dus niet de juiste vraag: wat is het antwoord voor jou op dit moment?

Ben je erachter wat het is? Dan wordt het overzichtelijker om effectiever richting die staat van zijn toe te werken. Om de voorwaarden te scheppen die je in die staat brengen. Je hebt meer grip, meer invloed op of je je “gelukkig” voelt.

Hebben externe factoren daar niks mee te maken?? 

Een beetje, maar het heeft meer te maken met hoe jij die externe factoren ziet, ervaart en verwerkt. Hoe sterk externe factoren invloed hebben op hoe jij je voelt hangt af van wat jouw filter (mindset) is en hoe goed het werkt.

Focus your attention and energy only on things you can control

Externe factoren heb je niet onder controle. Hoe jij ze verwerkt is 100% onder jouw controle. Besteed dáár je aandacht en energie aan en leer om invloeden en impulsen die je niet kunt controleren en beinvloeden te accepteren voor wat ze zijn. Dat is niet hetzelfde als passief zijn maar betekent dat je disclipine en wijsheid kunt toepassen om bewust te kiezen waar je je aandacht en energie op focust.

Want wie wil er nou niet gelukkig(er) zijn?

Ok houdoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *