5 redenen waarom CrossFit zo goed werkt

  • door

In al mijn jaren als CrossFit atleet, coach en affiliate eigenaar heb ik natuurlijk al ontelbare keren moeten uitleggen wat CrossFit nu eigenlijk is. Nee, niks met een Crosstrainer 😆 maar even zonder flauwekul. Het is natuurlijk ook niet echt heel makkelijk uit te leggen. De cliche uitspraak “de meest complete fitness trainingsvorm” of “functional fitness performed under high intensity” dekt de lading meestal niet en levert op verjaardagsfeestjes vaak een “okee…” respons op. Of de persoon waar je tegen praat lacht schaapachtig en gaat snel op zoek naar een andere conversatiepartner… tja…

Wat is CrossFit?

Dus na tig keren leg ik het zelf op de volgende manier uit: “CrossFit is een sport en een trainingsvorm waarbij het doel is om jezelf zo fit mogelijk te maken en te houden waarbij we gebruik maken van krachttraining en conditietraining en elementen van het turnen en olympisch gewichtheffen” … snak naar adem…

En als ik dit praatje hou voor mensen die heel specifiek komen voor bijvoorbeeld een CrossFit clinic of workshop leg ik het natuurlijk wat uitgebreider uit en vooral wat, voor mij, de essentie is van onze sport, of in ieder geval wat het in mijn ogen onderscheid ten opzichte van bijvoorbeeld Bootcamp of reguliere fitness (whatever that is…) is dat door de militarire achtergrond er zo weinig mogelijk met machines wordt gewerkt en het “samenhorigheidsgevoel” en de kracht van “samen sterker” (community aspect) misschien wel dé grote motor is achter het CrossFit systeem. En met succes.

De big five

Maar even op een rijtje. Dit zijn de 5 primaire redenen waarom ik vind dat CrossFit de beste trainingsvorm is voor de doorsnee mensch:

  1. Scalen – het engelse woord wat zoiets als “aanpassing naar beneden” betekent en waarom het zo goed werkt: álles, maar dan ook álles wat we doen is aan te passen aan de atleet die het doet. Nou zul je denken: yo, dat kan bij gewoon fitness, bootcamp of zumba ook. Ja dat snap ik maar de coaches, je medeatleten, het programma en de oefeningen zijn op zo’n gestructureerde manier afgestemd op dit principe dat ik best durf te beweren dat dat niet zo maar een beetje aanpassen is. Scaling is een essentieel, diepgeworteld en cruciaal onderdeel van de sport CrossFit die over de hele breedte van onze sport aanwezig is. Belangrijk is hierbij om aan te geven dat het scalen van workouts of oefeningen niet wordt gezien als “minder” of “makkelijker” maar simpelweg als “aangepast aan de capaciteit van die atleet op dat moment” en daarom zo succesvol en veelgebruikt. Iédereen, fit, onfit, oud, jong, dik, dun, beperkt, onbeperkt… iédereen kan aan CrossFit doen en meegaan in een groep: iedereen doet hetzelfde alleen op een manier en intensiteit die “werkt” voor die persoon op dat moment
  2. Variatie – elke les is anders, elke workout is anders, jij bent elke keer anders dus ervaar je die oefening weer anders en daardoor kan je lichaam (en geest) zich minder snel aanpassen. Dat levert dan weer een grotere groeiprikkel op en zorgt er voor dat je je sneller en beter aanpast. (lees: vooruit gaat, fysiek en mentaal). Ideaal als je op zoek bent naar vooruitgang! Van powerliften tot olympisch gewichtheffen tot functional bodybuilding. Van kettlebells tot battleropes. Van touwklimmen tot marathons. Van zwemmen tot turnen. Van atletiek tot… burpees. Variatie met hoofdletter V.
  3. Functional fitness – de oefeningen, bewegingen en de uitdagingen die je worden voorgeschoteld zorgen ervoor dat die bruikbaar zijn in het dagelijks leven: tillen, sjouwen, trekken, duwen, houdingen en bewegingen zonder machines die ervoor zorgen dat je core vaker en effectiever moet werken. Je ademhaling leer je beter kennen/voelen/controleren etc. Gezond bewegen 2.0 zeg maar…
  4. Verslavend – punt 1 t/m 3 zorgen ervoor dat je CrossFit al snel heel erg leuk gaat vinden. Biochemische verklaringen terzijde (er worden bij zulke trainingsvormen, uitdagingen en fysieke en mentale groei simpelweg stofjes aangemaakt in je hersenen die dat faciliteren) is CrossFit een sport die nooit saai is, altijd uitdagend omdat alles in spelvorm is en omdat je veel groeit én vaak wint én verliest (van jezelf en je mede atleten) blijft het leuk. CrossFitters die bij het boeken van een vakantie meteen op zoek gaan naar CrossFit boxen in de buurt van de vakantiebestemming is iets wat heel vaak voorkomt!
  5. Community – CrossFit doe je niet alleen. Je doet het voor jezelf maar je doet het samen met je mede atleten. Ik vind dit altijd de beste filter: sommige mensen vinden dat gewoon helemaal niks. Die willen liever anoniem met hun oortjes in biceps curlen voor de spiegel of op de loopband hun ding doen. Niks mis mee. En die mensen doen een proeflesje in een box en weten niet wat ze meemaken: iedereeen praat tegen elkaar, moedigt elkaar aan, raken elkaar aan… zijn die mensen gek of zo? Zullen ze vast denken. Tja… degenen die blijven komen terecht in een warm nest waar je jezelf kunt zijn. Waar de coaches en je mede atleten weten wie je bent. Waar je whatsappjes krijgt als je even niet in de box verschijnt om te vragen of alles goed gaat. Waar je berichtjes krijgt van je coach en mede atleten als je jarig bent. Waar je samen hard werkt, zo nu en dan afsterft samen (Murph, Gaza, Karen, elke Open WOD) en samen lacht en bloedt (letterlijk!). Waar je probeert het beste uit elkaar te halen. Waar de laatste atleet die de workout af krijgt meer aanmoediging krijgt dan degene die het snelst klaar is. Welkom.
 
Perfect?
 
Nee CrossFit is niet perfect. Sowieso omdat perfect niet bestaat. Crossfit is een visie, een methodologie. CrossFit heeft naast haar sterke punten ook een aantal structurele gebreken die, als het gaat om een compleet trainingsprogramma, in mijn ogen, best belangrijk zijn:
  1. rotatie – in Crossfit ontbreekt elke vorm van torso rotatie. Bijna alles in CrossFit buigt frontaal (voorwaarts en achterwaarts) in de heup. Ook leuk dat alles in een deuropening is uit te voeren. Commercieel gezien wat betreft vierkante meters ook… Is rotatie dan wel belangrijk… zeker! Sterker nog: rotatie van het torso in meerdere dimensies is een cruciaal onderdeel van ons dagelijkse bewegen
  2. behendigheid – simpele drills die je bij voetbal en hockey leert waarbij je je lichaam snel leert draaien, afstand leert meten, je lichaamsgewicht snel en in verschillende richtingen verplaatst etc, noem het gericht bewegen in de vrije ruimte of hoe je het ook wilt noemen
  3. hand-oog coordinatie – nee laten we nu niet over wall balls hebben, ik bedoel echte hand-oog coordinatie wat een cruciale rol speelt in ons dagelijks functioneren, iets wat eigenlijk centraal staat bij elke andere sport

Is het nu een ramp dat die 3 zaken niet of nauwelijks in CrossFit worden behandeld? Nou nee, maar om een compleet functioneel trainingssysteem te zijn of pretenderen te zijn vind ik wel dat die erbij horen. 

CrossFit is training die meer brengt dan alleen kracht en conditie. Een levensstijl die groei, zelfredzaamheid en saamhorigheid stimuleert en borgt. 

Train ze!

Renato

Probeer mijn CrossFit mobility programma Sterk & lenig de eerste maand vooor maaar 1 euro! Vul de kortingscode “proefabo1euro” in in het kortingsveld op de betaalpagina. 

Je kunt opzeggen wanneer je wilt, je zit nergens aan vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *