De beste coach ben je zelf

  • door

Gisteren was ik aan het coachen en tijdens de uitleg van de Shoulder Press gaf ik de atleten opties om uit te proberen qua stand van de voeten en opbouw qua load/gewicht. Het geven van opties en de vrijheid die ik geef om atleten zelf inzicht te laten krijgen in wat werkt voor hen is een groot onderdeel van mijn coaching stijl. Ik vertel je niet wat je MOET doen, ik wil dat jij als atleet uitprobeert, evalueert en ondervindt wat het beste is voor jou. Op dat moment. Voor die beweging. Niet voor mij of je mede atleet. Niet voor gisteren of morgen. Voor jou op dat moment. En dat is een vloeibaar, veranderend gegeven. Ik geloof niet in en werk niet met absoluten en feiten in mijn coaching. Ik geef opties gebaseerd op kennis en ervaring opgedaan in honderden uren coaching met atleten uit diverse sporten en van uiteenlopend niveau.

Sommige atleten vinden dat fijn, anderen vinden dat lastig. Die willen graag horen wat ze móeten doen. Ik probeer me daarop aan te passen en elke atleet de gepaste cues te geven. En natuurlijk moet ik soms ingrijpen omdat situaties onveilig zijn of echt… shady. Maar je precies laten vertellen wat je moet doen is te makkelijk. Ik denk dat je meer kunt groeien in verschillende opzichten door meer jezelf te evalueren en bij te sturen, te falen en te proberen. Met hulp en sturing, daar zijn wij coaches voor. Niet per se om te vertellen wat je móet doen maar om je te helpen je antwoorden en bevindingen helder(der) te maken.

De beste coach ben je namelijk zelf.

Ok houdoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *