De 5 meest populaire CrossFit diëten

  • door

De 5 populairste CrossFit diëten

Als je al een beetje langer meedraait in het wereldje van sport, gezondheid en leefstijl dan weet je ook alvast wel dat CrossFit training, wat we zo leuk vinden, eigenlijk maar het kleinste onderdeel is van je algehele gezondheid. Je eetpatroon en leefstijl: wat je eet, hoeveel, wanneer etc. is een veel grotere factor. En leefstijl: je rust, balans tussen werk en ontspanning, slaap en hoe je de wereld ziet (de verhalen en constructies die je in je hoofd hebt gemaakt en die je beslissingen vormen) dus ook.

In deze blogpost wil ik wat dieper ingaan op diëten die specifiek populair zijn onder CrossFit atleten en coaches. Onder CrossFitters zijn er een aantal diëten die het meest met de sport worden geassocieerd. Natuurlijk ook omdat CrossFit coaches in hun opleiding ook 2 specifieke diëten moeten leren (toepassen) als onderdeel van de opleiding. En een paar diëten zijn populair geworden omdat enkele succesvolle high-profile atleten en coaches die diëten zelf volgen of hebben gevolgd. En er zijn diëten die net zoals heel veel andere zaken door de media en influencers een opleving krijgen om daarna weer een stille dood te sterven. 

Let’s take a bite… euhhh… look:

Paleo

Het paleo dieet is heel lang hét “CrossFit dieet”. Het dieet wat het meest met de sport CrossFit geassocieerd is geweest, met name omdat vanuit CrossFit HQ en veel bekende CrossFit atleten dit werd gehighlight als het “ideale” dieet voor CrossFit en gezondheid in het algemeen. De theorie achter het paleo dieet is dat we terug moeten gaan naar wat de mens van nature in den beginne als voedsel tot zich nam omdat dat het natuurlijkste is en daarom het beste. 

Kenmerken: focus op eten dat niet bewerkt is, natuurlijke producten, niet zo zeer op macro’s of calorieën 

Voorbeeld lunch: omelet met tonijn, een verse gemengde salade met noten en fruit na

The Zone

Het “Zone Diet” is een dieet dat, in een notendop, ervoor zorgt dat je hormonale balans in het lichaam wordt geoptimaliseerd. In de praktijk draait de Zone Diet om blokken. Blokken van macro’s voor bepaalde maaltijden bijvoorbeeld 2 blokken eiwitrijke producten, koolhydraatrijke producten en vetrijke producten voor je avondeten. Via een schema dat die blokken aangeeft kun je zo je maaltijden samenstellen gebaseerd op behoefte en lichaamsbouw.

Kenmerken: focus op macro’s, tellen van blokken en werken met een schema

Voorbeeld lunch: kan van alles zijn zolang het maar maximaal op het aantal blokken komt voor die maaltijd. Stel, een vrouw van gemiddeld gewicht mag 2 blokken voor lunch dus dat zou bijvoorbeeld voor blok 1 een gekookt ei zijn (eiwit product van blok 1) en 1 perzik (koolhydraten product van blok 1) en halve avocado (vet product van blok 1). Voor blok 2: 50 gram kipfilet (eiwit product van blok 2), 2 kopjes broccoli (koolhydraten product van blok 2) en theelepel olijfolie (vet product van blok 2).

Keto

Bij het keto of ketose dieet wordt het lichaam in ketose gebracht. In het kort betekent dat dat het lichaam van suiker (koolhydraten) switcht naar vet als primaire brandstof waardoor je meer en sneller vet verbrand. Dit is een biochemische omschakeling die gepaard kan gaan met hoofdpijn en andere ongemakkelijkheden. Dat proces duurt een paar dagen en wordt ook wel keto-koorts genoemd.

Kenmerken: geen tot zeer weinig koolhydraten en hoog in vet en eiwit

Voorbeeld lunch: spek met eieren

Vegan

Na de documentaire Gamechangers is het vegan dieet en alle plantaardige diëten die daarbij in de buurt liggen weer in populariteit omhoog geschoten. Van vegetariërs tot flexitariërs, de rode lijn is dat je alleen of meer plantaardige producten consumeert en minder producten die gebaseerd zijn op dieren. Dus meer groenten en fruit en minder vlees, vis en zuivel.

Kenmerken: weinig tot geen dierlijke producten

Voorbeeld lunch: gebakken tofu met rijst en boontjes

IF

Intermittent fasting is een dieet waarbij je, zo simpel mogelijk gezegd, lange vastgestelde periodes niet eet. Vasten dus. Dat betekent dus ook dat je vaste tijden of tijdsblokken hebt waarin je wel eet. Over het algemeen ben je in die tijdsblokken dat je eet vrij om te eten wat je wilt maar je kunt IF ook combineren met bijvoorbeeld keto of vegan. Ook de tijdsblokken waarin je wel of niet eet zijn variabel en alhoewel er vaste patronen zijn die je overal op het internet kunt vinden zul je bij dit type dieet echt moeten experimenteren en uitvinden wat wel en niet werkt voor jou en jouw werk-, leef- en trainingsschema’s.

Kenmerken: vastgestelde periodes waarin je niet en wel eet waarbij de periodes dat je niet eet groter zijn dan de periodes dat je wel eet

Voorbeeld lunch: eten tussen 3 uur in de middag en 7 uur in de avond en de rest van de dag niet  (alleen drinken)

Het beste dieet

Wat is nou het beste dieet? Tja, dat zul je toch zelf moeten ondervinden door ze te proberen voor langere tijd. Voor de ene atleet werkt het ene dieet beter dan het andere en soms kan het ook nog veranderen wat betreft werktijden of andere variabelen. Stel je werkt in kantooruren en switcht naar een baan in ploegen: je snapt wel dat dat een grote verandering teweeg brengt in je leven en dus ook in wat voor dieet je volgt. 

Moet je een dieet volgen? Want Renato, ik eet “gewoon”. Je moet niks maar iets van een plan, protocol of rode draad of richting helpt wel om consistent en effectief om te gaan met voeding. Zelf heb ik ervaring met al deze diëten en als je me kent weet je dat ik niet zomaar iets schrijf, ik ben groot voorstander van het lead by example principe dus ja ik heb een jaar vol in keto gezeten en een half jaar IF gedaan bijvoorbeeld. Ik weet wat voor mij het beste werkt nu, dat kan volgend jaar weer anders zijn. Alles verandert constant want het universum is altijd in beweging. Dus je dieet ook. 

Zoals ik het zie: eet gezond, dus zo veel mogelijk onbewerkte natuurlijke producten (wat in de natuur groeit en snel vergaat dus niet wat houdbaar is tot 2030 want dat kan nooit natuurlijk zijn). Eet naar behoefte en dat betekent niet naar wat je driften je ingeven maar naar wat nodig is om te presteren (wil je spiermassa bouwen eet je anders dan dat je hoofddoel een marathon uitlopen is). Coach jezelf zoals je je kind zou coachen: met compassie en sturend, niet dwingend of beperkend. Soms gaat het zoals je wilt, soms niet, het is ok zolang je je vast houdt aan de rode draad: om een gezond en capabel mens te zijn en iemand die zijn steentje kan bijdragen aan de gemeenschap in tijd van nood. En dan zijn we al een heel eind vind ik.

Train ze!

Probeer mijn CrossFit mobility programma Sterk & lenig de eerste maand vooor maaar 1 euro! Vul de kortingscode “proefabo1euro” in in het kortingsveld op de betaalpagina. 

Je kunt opzeggen wanneer je wilt, je zit nergens aan vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *