COVID-19 CrossFit semi-lockdown week 2

  • door

De tweede week van de semi-lockdown zit er op. Natuurlijk een hele gebeurtenis die voor iedereen in het land gevolgen had en heeft. In deze blogpost wil ik inzoomen op de gevolgen voor ons als CrossFit atleten, CrossFit coaches en CrossFit affiliate owners (box eigenaren).

Richtlijnen RIVM

Maandagavond werd een persconferentie gehouden door de overheid waarin het RIVM de maatregelen en richtlijnen die al van kracht waren nog eens verscherpten. Dit zijn de belangrijkste of hebben in ieder geval het meeste impact op crossfittend Nederland: 

  1. Er werd nog maar eens extra benadrukt om thuis te blijven en vanuit huis te werken alleen als het echt niet anders kon (nee in-person PT volgen of geven dus niet)
  2. Alle bijeenkomsten, ook die met minder dan 100 personen, worden verboden tot 1 juni in plaats van 6 april dus een verlenging en verscherping van die maatregel (buitentraining of bootcamp is dus ook een no-go)
  3. Het is voor winkels en openbaar vervoer niet meer optioneel om een deurbeleid te voeren om de 1,5 m afstand te bekrachtigen, het is nu verplicht
  4. Alle contact beroepen (kapper, schoonheidsspecialist) moeten direct hun deuren sluiten tot 6 april (geldt dus ook voor fysiotherapeuten en massagetherapeuten) 
  5. De burgemeesters kunnen plaatsen aanwijzen waar groepen zich niet meer mogen vormen en gemeenten kunnen locaties zoals campings en stranden sluiten en boetes uitdelen aan personen die toch groepen gaan vormen als waarschuwingen niet helpen (nogmaals: bootcamp groepje in het park ook met de gepaste afstand is een no-go)

 

Verwarring

Een aantal box eigenaren concludeerden uit deze maatregelen dat ze dicht moesten blijven tot 1 juni. En een aantal box eigenaren beweerden stellig op social media dat ze 7 april weer open gingen. In principe hebben beide groepen het niet bij het rechte eind. Op dinsdag 31 maart volgt namelijk de bekendmaking over de maatregelen voor onder andere het onderwijs en sportscholen betreffende de handhaving of verlgenging van die datum van 6 april die nu staat. Het is nog even afwachten dus. Communicatie rondom opening of sluiting is daarom nog speculatie.

Waarom deze maatregelen?

De intentie van deze maatregelen is om een piek in de besmettingen tegen te gaan en het aantal besmettingen dus zo veel mogelijk uit te smeren over een langere periode. “Flattening the curve”. Dit om onder andere ervoor te zorgen dat onze gezondheidszorg en medische voorzieningen niet overbelast worden. Met het oog op de “intelligente lockdown” en helaas de weinig succesvolle resultaten die het tot nu toe opleverde zal het niet als een verrassing komen voor sportscholen en CrossFit boxen als de sluitingsperiode die nu tot 6 april van kracht is zal worden verlengd.

Onzekerheid

Na de aankondiging van maandagavond zag ik dat er zich een aantal ontwikkelingen voor deden die duidelijk een gevolg waren van die aangescherpte maatregelen

  1. Box eigenaren die niks deden aan online content om iets aan te bieden aan hun leden realiseerden zich dat ze “achter liepen” op andere boxen die dat wel deden. Zeker met het oog op een verlengde periode van sluiting. Van live trainingen tot complete lessen met instructievideo’s tot live Q&A met coaches… veel boxen sprongen heel goed in op de situatie en pasten zich aan. De boxen en box eigenaren die dat in die eerste week niet deden sprongen ook in het (online) diepe en begonnen ook online content aan te bieden om hun leden fit te houden
  2. Het uitlenen van trainingsmaterialen uit de box was in het algemeen niet iets waar veel box eigenaren op zaten te wachten. Maar zeker na de ontboezemingen van maandagavond zijn toch een aantal boxen overstag gegaan om hun spullen uit te leden aan leden of zelfs te verhuren aan vaste leden. Sommige boxen waren daar al mee begonnen en sommige box eigenaren zullen daar nooit aan beginnen. Het één is niet beter dan het ander, het zijn gewoon verschillende visies
  3. Lidmaatschapsgeld is natuurlijk ook een ding want wat nu als de boxen nog een aantal weken dicht moeten blijven of zelfs tot 1 juni? Nu al zijn er boxen die daar op vooruit lopen en de incasso’s bevriezen. Of hun leden oproepen om toch lid te blijven en hun lidmaatschap niet op te zeggen of te pauzeren omdat de vaste laste doordraaien…

 

Juridisch en belasting technisch

Lidmaatschapsgeld blijven incasseren terwijl je box dicht is. Leuk bedacht en zo, maar mag dat überhaupt wel? Als je je dienst niet kunt leveren mag je dan blijven incasseren of ben je verplicht om te stoppen met die incasso’s? Of moet je zelfs het geld terug storten als je je diensten niet geleverd krijgt? 

Juridisch gezien zijn sportscholen net zoals andere bedrijven, verplicht het geld terug te storten, vertelt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. ,,Sportscholen zijn wettelijk verplicht om hun klanten volledig te compenseren voor de periode dat je niet hebt kunnen sporten, dat zij niet konden leveren.” Dat geldt in principe ook voor andere branches. 

Hij voegt er echter een hele grote ‘maar’ aan toe. ,,Dit is een overmachtsituatie. Iedereen heeft er last van. Voor die sportscholen lopen de vaste lasten door. Bedrijven kunnen op de fles gaan, mensen kunnen hun baan kwijtraken.” De Consumentenbond vraagt consumenten dan ook om terughoudend en redelijk te zijn met het terugvragen van hun abonnementsgeld. 

Spierenburg: ,,Als je erop staat, ja, dan móeten ze terugbetalen. Maar realiseer je wat de gevolgen ervan zijn. Probeer er daarom met elkaar uit te komen. Kijk naar korting, vouchers, of een extra maand aan het einde van de abonnementsperiode.”

Bron: Brabants Dagblad

Als een box eigenaar met zijn leden in overeenstemming kan komen en als geen van die leden daar bezwaar tegen maakt zou je de periode dat de box gesloten blijft kunnen blijven incasseren. En het gebrek aan (het aanbieden van) faciliteiten en “echte” coaching overbruggen met online lessen en online begeleiding. En dat zal in de praktijk ook wel veel gebeuren. Maar het is dus niet vanzelfsprekend. 

En hoe zit dat dan belastingtechnisch? Btw voor sportscholen zit normaliter op 9% omdat je ze ook de fysieke faciliteiten (de box, de locatie dus) biedt om de lessen te volgen. Nu dat in die periode van sluiting niet meer het geval is vallen de diensten van een CrossFit box of sportschool in de 21% categorie. De belastingdienst is daar vrij duidelijk over:

“Sportlessen, instructies of begeleiding die niet in combinatie met de terbeschikkingstelling van een sportaccommodatie gegeven worden, vallen onder het 21%-tarief.”

Bron: Belastingdienst

In alle eerlijkheid: mijn abonnement bij de kapper en mijn Pathé Unlimited Gold abonnement… als ze niet worden stopgezet of gepauzeerd zou ik dat zelf ook bijzonder vinden. Hun zaken zijn namelijk gesloten op bevel van de overheid, lullig natuurlijk maar feit is dat ik nu niet van mijn abonnement gebruik kan maken daardoor. 

Dat pauzeren van hun incasso’s gebeurd nu wel of gedeeltelijk en zelfs naast die maatregelen wordt er soms ook nog iets aangeboden ter compensatie. En dat is klantvriendelijk en slim, maar niet alle ondernemingen kunnen dat aanbieden omdat de financiële reserves daarvoor simpelweg niet aanwezig zijn. En om in dezelfde hoek te blijven als de CrossFit boxen: sportverenigingen die stil liggen en nog wel huur moeten betalen voor hun sportaccommodaties (voetbalvelden, sportcomplexen) gaan zware tijden tegemoet. 

Corona business

Ook zijn er natuurlijk bedrijven en branches die volop profiteren van crossfittende verstekelingen die vast zitten op hun eilandjes thuis. Probeer maar eens een (hexagon) dumbell of een fatsoenlike kettlebell te scoren in een CrossFit gerelateerd gewicht (12, 16, 24 kg)… gaat je voorlopig niet lukken. Zelfs de bankdruk bankjes en power en squat racks raken uitverkocht. Mensen die in bijna blinde paniek mij DM’s sturen omdat ze geen halterstang onder de 200 euro meer gekocht krijgen of klagen omdat er alleen nog maar competition kettlebells van 32 kg te koop zijn. En er zijn warempel mensen die (als ik het ze 3 weken geleden had voorgesteld waren ze waarschijnlijk gestikt in hun biologische bananenbrood van het lachen) eraan zitten te denken om een Assault Bike aan te schaffen voor thuis. Jazeker. The struggle is real.

En van de zomer kun je in ieder geval op Marktplaats voor een prikkie dumbells, kettlebells, rowers en ander mooi trainingsmateriaal kopen. Zo goed als nieuw, wel even schoonmaken.

Om met de wijze woorden van de grote meester te spreken: “elk nadeel heb zijn voordeel”.

Tot volgende week. Train ze!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *