COVID-9 en CrossFit Nederland semi-lockdown week 3

  • door

De derde week van de semi-lockdown zit er op. Natuurlijk een hele gebeurtenis die voor iedereen in het land gevolgen had en heeft. In deze blogpost wil ik inzoomen op de gevolgen voor ons als CrossFit atleten, CrossFit coaches en CrossFit affiliate owners (box eigenaren).

Week van de waarheid

Dinsdagavond werd de persconferentie gehouden door de overheid waarin het RIVM zou bekend maken of de maatregelen en richtlijnen die al van kracht waren het gewenste effect hebben en of de data voor sluiting van het onderwijs en dus ook sportscholen en CrossFit boxen zou worden verlengt. En uit alle geruchten die al de ronde deden was eigenlijk al duidelijk dat dat zou gebeuren, alleen voor hoe lang? Dit zijn de belangrijkste of hebben in ieder geval het meeste impact op crossfittend Nederland: 

  1. Alle scholen blijven dicht tot 28 april en dit betekent ook dat daar Pasen, de meivakantie en Koningsdag  onder valt en dus alle bijbehorende activiteiten niet door gaan
  2. Alle sportscholen (en dus ook CrossFit boxen) blijven dicht tot 28 april
  3. Op 21 april, een week voor de nu vastgestelde datum van sluiting zal een nieuwe persconferentie plaatsvinden waarin wordt bekend gemaakt of de betreffende branches hun deuren weer mogen openen op 29 april of dat die periode wederom wordt verlengd of gedeeltelijk open of welke maatregel dan ook waartoe besloten is 

 

En dat betekent nog eens 4 weken zonder gezamenlijk trainen in de box en geen CrossFit evenementen die gepland staan tussen nu en 28 april.

TOGS en TOZ

Omdat de periode nu weer wordt verlengd en boxen nog langer dicht moeten blijven is het voor box eigenaren echt noodzakelijk om financiële steun bij de overheid te gaan aanvragen, voor zover dat nog al gedaan was. Het was namelijk al mogelijk om de aanvraag te doen maar het hele proces zou pas starten op maandag 30 maart. En toen dat loket voor aanvraag opende werd het meteen overspoeld door de vele aanvragen en was de site binnen een half uur niet meer te bereiken. Okee, dat had ik ook wel kunnen voorspellen dat dat ging gebeuren… even alles in een notendop op een rijtje:

TOGS = Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren:

  • eenmalige toelage van 4000 euro
  • Afhankelijk van de SBI code die gekoppeld is aan je bedrijf zoals die staat in het handelsregister

 

TOZ = Tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers: 

  • De gemeente geeft je voor maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de samenstelling van je huishouden en je inkomen. Je hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens- en partnertoets
  • Daarnaast kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van max. € 10.517 euro. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz gehanteerde percentage van 8% liggen

 

SBI code

De SBI code staat voor standaard bedrijfsinrichting en is een code die je krijgt op het moment dat je je box inschrijft bij de kamer van koophandel. Een code waar eigenlijk niemand naar omkijkt. Tot nu. CrossFit boxen (en yoga studio’s etc etc) hebben een code die dus niet valt onder de codes die recht hebben op die 4000 euro/TOGZ regeling.

Deze code vertelt iets over de economische activiteit van uw bedrijf. Andere bedrijven gebruiken deze informatie, bijvoorbeeld om klanten te zoeken. De overheid gebruikt de SBI-codes om beleid te maken.

Bron: kamer van koophandel

Dus box eigenaren waren, om het netjes te houden, not amused. De box moet dicht van de overheid want het is een sportschool, maar je hebt geen recht op financiële hulp want je hebt niet de juiste code. Over krom gesproken… 

Nu zijn CrossFit boxen echt niet de enige sector/bedrijven die onterecht buiten de boot vallen dus er wordt gekeken door de overheid hoe hier beter en eerlijker mee om te gaan. To be continued.

Weer langer dicht

Omdat de boxen dus weer langer dicht blijven hopen ze dat de leden hun abonnement niet pauzeren of stopzetten omdat de vaste lasten door draaien: huur van het pand, vaste lasten zoals verzekeringen en leningen moeten worden doorbetaald etc. Plus de kosten van personeel afhankelijk van het type contract dat ze hebben moet niet worden onderschat. Zolang de inkomsten van de abonnementen redelijk gelijk blijven is er niet veel aan de hand, gaan grote aantallen leden pauzeren of stopzetten daarentegen kan het best een penibele situatie worden. En al helemaal als de financiële hulp vanuit de overheid op zich laat wachten. 

CrossFit #SupportYourLocalBox Fundraiser

CrossFit HQ heeft de onrust onder box eigenaren (officieel heten ze affiliate owners) en CrossFit atleten wereldwijd ook opgemerkt. HQ springt er op in met de CrossFit Support Your Box Fundraiser. Een online fundraiser evenement dat loopt van 3 april tot 24 april. De set-up is net zoals die van de Open dus voor de meeste CrossFitters wel bekend: elke week een workout en nu dus dan ook 1 die je ook thuis kan doen aangezien bijna de hele westerse wereld in sociale isolatie zit.

Als je je inschrijft kun je gratis meedoen of een donatie doen variërend van 20 dollar tot 1000 dollar en die toeschrijven aan je box.

Week 1 is nu bezig en er zijn in totaal 3 workouts verdeeld over 3 weken, elke week komt er 1 bij. Aangezien je gratis kunt meedoen zou ik zeggen: go for it!

Roll with it

Verder komen er allerlei leuke creatieve initiatieven tot stand vanuit crossfittend nederland. Van complete lijsten en instructies om zelf trainingsmaterialen te maken vanuit spullen die je bij elke bouwmarkt kunt kopen tot home workouts die je kunt kopen en waarbij de opbrengsten gaan naar de opvang en de hulp aan zwerfhonden. Ook zijn er boxen die hun materialen niet uitlenen maar toch bijvoorbeeld gepimpte jerrycans en trainingsschema’s op papier bij de leden rondbrengen en boxen die allerlei leuke presentjes maken zoals vouchers, t-shirts en ander sleutelhangers… mogelijkheden genoeg om actief én positief te blijven!

Train ze!

Probeer mijn CrossFit mobility programma Sterk & lenig de eerste maand vooor maar 1 euro! Vul de kortingscode “proefabo1euro” in in het kortingsveld op de betaalpagina. 

Je kunt opzeggen wanneer je wilt, je zit nergens aan vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *