CrossFit nederland in corona lockdown week 4

  • door

De vierde week van de semi-lockdown zit er op. Natuurlijk een hele gebeurtenis die voor iedereen in het land gevolgen had en heeft. In deze blogpost wil ik inzoomen op de gevolgen voor ons als CrossFit atleten, CrossFit coaches en CrossFit affiliate owners (box eigenaren).

Een maand zonder CrossFit box

Het punt is bereikt waarop de CrossFit boxen in nederland nu officieel al 4 weken gesloten zijn. Voor veel CrossFit atleten begint het trainen in de box nu toch al te lijken op een vage herinnering. Natuurlijk zijn de boxen zelf volop bezig om via streaming, conference calls en andere online video toepassingen hun leden van workouts en trainingen te voorzien. Maar het kan toch niet tippen aan trainen in de box. Afgezien van de coaching die je mist en natuurlijk ook de energie en verbinding met je mede atleten mis je ook simpelweg de materialen die de CrossFit sport mogelijk maken. Van roeiers en ski ergs tot halterstangen tot dumbbells en kettlebells, het pull-up rek en zelfs ja… de Assault Bike.

Maar eerlijk is eerlijk, als hoofdcoach en uitvoerder van alle online video trainingen voor onze box en wat ik hoor van andere coaches merk ik dat afgelopen week, met het geweldig mooie weer, het animo om thuis in je huiskamer of achtertuintje te gaan liggen zweten, laag is. Want omdat we nu steeds langer zonder de box zijn, en dus veel verder verwijderd raken van het gevoel in de box (want daar draait het toch allemaal om en dat is de reden dat we voor CrossFit gekozen hebben) het hele CrossFit gevoel toch stiekem een beetje begint af te nemen. Normaal hoor, mooi weer, lente gevoel, “corona-vakantie” (zoals mijn zoon het noemt)… zorgen er nou niet echt voor dat het hunkeren naar kapot gaan in de box op “top of mind” ligt bij de meeste atleten. Geen ramp, maar laten we hopen dat, naarmate de boxen langer dicht blijven en het weer steeds beter wordt, dat gevoel van onze community niet afzwakt naar een dieptepunt…

Ik denk dat dat ook één van de redenen is dat de animo voor de Support Your Local Box competitie vanuit CrossFit HQ niet zo aanslaat in nederland. Er wordt vrij weinig over geplaatst op social media en bij sommige atleten en coaches die ik ken wordt er zelfs een beetje nonchalant over gedaan, zo van “ja leuk…” en dat zie je wel aan het leaderboard van nederland. Bij de heren zie ik nu bijvoorbeeld maar 378 deelnemers… en waarvan meer dan de helft de score van de eerste WOD niet eens heeft ingevuld en we zitten nu al in de week van de 2e WOD. Dat zegt genoeg.

CrossFit en het “nieuwe normaal”

Na de persconferentie van Rutte en de Jonge van afgelopen dinsdag over de huidige staat van het corona virus in nederland en de maatregelen die getroffen zijn werden twee nieuwe termen geïntroduceerd die daarna door social media zijn gaan vliegen en hun eigen leven zijn gaan leiden. En die termen duiden op de tijd ná deze intelligente lockdown dus als we weer ons huis uit mogen en de maatregelen worden versoepeld. 

De “anderhalve meter samenleving” en het “nieuwe normaal”…

“De coronacrisis is een crisis die zijn weerga niet kent, die iedereen en alle terreinen treft”, zegt oud-minister Jet Bussemaker, hoogleraar maatschappelijke impact aan de universiteit Leiden.

Het is daarom lastig te zeggen hoe de anderhalvemetersamenleving er precies uit gaat zien. Hoe we straks zullen treinreizen, naar de bioscoop gaan, de sportschool bezoeken. Hoe mensen met contactberoepen met de nieuwe situatie moeten omgaan.

Wat wel duidelijk is: in de anderhalvemetersamenleving is het raadzaam afstand te houden, zegt theoretisch epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht. Om te voorkomen dat er straks weer een uitbraak komt zoals nu, moeten we zeker de basale maatregelen in acht blijven nemen. “Kortom: geen handen schudden, goed handen wassen, oppervlakten schoonmaken, een zorgvuldige omgang met elkaar.”

Bron: RTLNieuws

Het “nieuwe normaal” zal dus een dagelijks leven worden waarin die afstand en daarmee ook de kans op besmetting in onze gedachten zal blijven, ook als we weer naar school moeten en mogen en de sportscholen én de CrossFit boxen weer open gaan. Rutte geeft aan dat scholen, theaters en bioscopen, horeca en sportscholen alvast moeten gaan nadenken over dat “nieuwe normaal” met 1,5 meter afstand tussen de mensen/klanten en verscherpte hygiënemaatregelen. 

WODs met anderhalve meter afstand

Om nu weer even in te zoomen op CrossFit: anderhalve meter tussen elke atleet tijdens een CrossFit les lijkt me niet zo’n probleem. Ik ben al bijna 8 jaar full time CrossFit coach en wat ik zie als de enige tijden in een les dat de atleten geen fatsoenlijke afstand tussen elkaar hebben is 

  • bij het start van de les als ik de les doorloop voor het whiteboard
  • bij ander uitleg waarbij ik de atleten vraag om dichterbij te komen
  • bij buddy WODs
  • bij high fives, chest bumps en fist pumps na de les
  • bij bepaalde momenten in een WOD bv als de hele groep bijvoorbeeld door de deuropening naar buiten wil stormen bij een WOD met hardlopen
  • bij een WOD waarbij je met meerdere mensen dezelfde machines/stations gebruikt bijvoorbeeld roeiers, ski ergs of assaults

Maar dat zijn allemaal punten die je als coach(es) en box eigenaren vrij eenvoudig kunt oplossen. In de kleedkamer afstand houden wordt wat uitdagender maar ook dat is op te lossen door bijvoorbeeld aan te geven als de kleedkamer “vol” is, dat wil zeggen bijvoorbeeld dat er een maximale capaciteit aan mensen binnen zit waarbij de afstand gewaarborgd is. Nou dan wacht je toch even tot er weer mensen uit komen. Moet met een community wel uit te komen zijn denk ik zo.

Stay strong, stay healthy!

Probeer mijn CrossFit mobility programma Sterk & lenig de eerste maand vooor maar 1 euro! Vul de kortingscode “proefabo1euro” in in het kortingsveld op de betaalpagina. 

Je kunt opzeggen wanneer je wilt, je zit nergens aan vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *